NIEUWS
Welke regels gelden er voor uw lijfrente uitkering?

Wanneer u (bijna) uw pensioendatum bereikt, dan moet u uw lijfrentekapitaal omzetten in een periodieke uitkering. Daarbij kunt u verschillende keuzes maken, afhankelijk van uw persoonlijke wensen en omstandigheden. Er zijn tevens wettelijke en fiscale regels waar u aan moet voldoen.

De eerste regel is dat de looptijd van uw uitkering niet korter mag zijn dan vijf jaar. Een langere looptijd mag ook.

De tweede regel is dat uw uitkering niet eerder mag ingaan dan het kalenderjaar waarin u uw AOW-leeftijd bereikt. Tevens mag uw uitkering niet later ingaan dan het kalenderjaar vijf jaar nadat u uw AOW-leeftijd bereikt. Bereikt u bijvoorbeeld in 2025 uw AOW-leeftijd? Uw uitkering mag dan niet eerder ingaan dan januari 2025 en niet later dan december 2030.

Maximale tijdelijke oudedagslijfrente EUR 26.463

Heeft u een aanzienlijk lijfrentekapitaal opgebouwd? Dan kan het zijn dat u moet kiezen voor een uitkeringsduur die langer is dan vijf jaar. Uw uitkering op jaarbasis mag namelijk niet hoger zijn dan (bruto) EUR 26.463. Gaat u met de door u gekozen looptijd over dit maximum heen? Dan moet u kiezen voor een langere looptijd. Het maximum van EUR 26.463 geldt voor 2024 en wordt elk jaar iets verhoogd. Verder is deze regel niet van toepassing wanneer u kiest voor een uitkeringsduur van minimaal 20 jaar.

Soms is er meer mogelijk

De regels hierboven zijn de hoofdregels. Er zijn echter diverse situaties waarbij er toch meer mogelijk is. Vaak is het mogelijk om uw uitkering eerder te laten ingaan dan het kalenderjaar waarin u uw AOW-leeftijd bereikt, al dan niet voor een deel van uw lijfrentekapitaal. De exacte mogelijkheden zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Keuze van aanbieder

U moet uw lijfrentekapitaal onderbrengen bij een zogenaamde ‘toegelaten aanbieder.’ Dat kan een bank zijn, een verzekeraar, een beleggingsonderneming of beleggingsinstelling.

U bent dus niet verplicht om uw uitkering aan te kopen bij de instelling waar u uw kapitaal ook hebt opgebouwd.

Een belangrijke keuze is of u een gegarandeerde uitkering wenst of dat u kiest voor een beleggingslijfrente. Bij een beleggingslijfrente is de hoogte van uw uitkering afhankelijk van de behaalde beleggingsresultaten. Wanneer het gemiddelde beleggingsrendement hoger is dan de rente die u ontvangt bij een bank, dan levert een beleggingslijfrente uiteindelijk meer op.

Wanneer u een lijfrentekapitaal van enige omvang hebt opgebouwd kunt u er ook nog voor kiezen om een deel van uw lijfrentekapitaal te laten beleggen en voor het andere deel te kiezen voor een gegarandeerde uitkering.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw situatie? Het kan verstandig zijn om contact op te nemen met een financieel adviseur. Wilt u weten wat Pensioenbeleggen voor u kan betekenen? Kijk dan op onze lijfrente pagina.

Kennis maken?

Start nu met Pensioenbeleggen

Hogere rendementen en lagere kosten leiden tot een hoger eindkapitaal en dus een hogere uitkering voor u.

Waarom wachten?

Boek nu uw bestaande lijfrente of stamrecht over naar Index People en profiteer direct.

Vragen over onze beleggingswijze of wilt u in contact komen met een financieel adviseur?
Bel of mail ons!