NIEUWS
Wat kunt u met een oud regime lijfrente?

Wanneer u vóór 1992 een lijfrenteverzekering heeft afgesloten, dan valt uw lijfrente mogelijk nog onder het pré-brede herwaarderingsregime, beter bekend als het ‘oude regime’. Met een oude regime polis heeft u een aantal mogelijkheden die u onder het nieuwe regime niet heeft. In de eerste plaats kunt u met een oud regime lijfrente uw uitkeringen schenken aan iemand anders.

Bijvoorbeeld aan een studerend (klein)kind. Een tweede mogelijkheid die u onder het oude regime heeft is dat u eenmalig een bedrag kunt opnemen. U betaalt over dat opgenomen bedrag dan wel inkomstenbelasting, maar géén fiscale boete (revisierente). Bovendien zijn de regels met betrekking tot uw leeftijd op de ingangsdatum van uw uitkering en de looptijd van uw uitkering onder het oude regime soepeler. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw uitkering pas op uw 75e in te laten gaan.

Overstap naar bank of beleggingsonderneming

Wanneer u met uw lijfrente overstapt naar een bank of beleggingsonderneming dan valt uw lijfrente onder de regels van het nieuwe regime. U kunt dan dus géén gebruik meer maken van de extra mogelijkheden van het oude regime. Of dat erg is, is afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Wanneer u geen behoefte heeft aan de mogelijkheden van het oude regime, dan passen uw wensen meestal ook wel binnen het nieuwe regime. De meeste mensen hebben hun lijfrente immers bedoeld als een aanvulling op hun eigen pensioen. Het is wel goed om te weten dat een overstap naar een bank of beleggingsonderneming leidt tot verlies van het oude regime.

Nadeel oud regime

Het oude regime kent ook een belangrijk nadeel, namelijk het feit dat u – wanneer u het oude regime wilt behouden – uw lijfrente uitsluitend bij een verzekeraar kunt onderbrengen. Daarmee is het aantal aanbieders waar u uit kunt kiezen veel beperkter, zeker wanneer u ook in de uitkeringsfase wilt doorbeleggen. Daarnaast is het bij een verzekeraar – vooral in de uitkeringsfase – altijd een aandachtspunt wat er met uw geld gebeurt wanneer u komt te overlijden. Bij een bank of een beleggingsonderneming gaat uw geld na uw overlijden altijd naar uw erfgenamen.

Wanneer u wilt weten of het verstandig is om uw oud regime lijfrente over te sluiten kunt u contact opnemen met een financieel adviseur. Of wilt u zelf uw maandelijkse uitkering berekenen.

Kennis maken?

Start nu met Pensioenbeleggen

Hogere rendementen en lagere kosten leiden tot een hoger eindkapitaal en dus een hogere uitkering voor u.

Waarom wachten?

Boek nu uw bestaande lijfrente of stamrecht over naar Index People en profiteer direct.

Vragen over onze beleggingswijze of wilt u in contact komen met een financieel adviseur?
Bel of mail ons!