NIEUWS
Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

Bedragen die u stort op uw lijfrenterekening bij Pensioenbeleggen kunt u fiscaal aftrekken. Het bedrag dat u kunt aftrekken is wel gemaximeerd. Het maximale bedrag wordt ‘jaarruimte’ genoemd.

Wilt u weten welk bedrag u maximaal kunt aftrekken? U berekent dit eenvoudig op belastingdienst.nl.

Om te berekenen wat uw jaarruimte in 2023 is, heeft u uw inkomen van 2022 nodig. U vindt dit (bijvoorbeeld) op uw belastingaangifte. Het gaat daarbij om uw (bruto) inkomen uit loondienst en/of uw inkomen uit onderneming vóór allerlei eventuele aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek of de ondernemersaftrek.

Wanneer u in loondienst werkt en (ook) pensioen opbouwt via uw werkgever, dan heeft u voor de berekening ook uw factor A over 2022 nodig. Klinkt ingewikkeld, maar wanneer u op het jaaroverzicht van uw pensioenuitvoerder over 2022 kijkt, dan wordt daar een getal vermeld. Dat is uw factor A. Kunt u uw jaaroverzicht niet vinden? Bel dan even met uw pensioenuitvoerder. Zij kunnen u vertellen wat uw factor A over 2022 is.

Bent u ondernemer? Dan kan het zo zijn dat u in 2022 ook pensioen heeft opgebouwd via een Fiscale Oudedagsreserve (FOR), een oudedagsvoorziening op uw balans. Wanneer u dat heeft gedaan, dan moet u bij de berekening van uw jaarruimte rekening houden met de toevoeging aan uw FOR in 2022. De mogelijkheid om bedragen toe te voegen aan uw FOR is overigens per 1 januari 2023 afgeschaft.

Indien u in de afgelopen tien jaar uw jaarruimte niet (volledig) hebt gebruikt, kunt u mogelijk nog meer lijfrente inleg storten. Dat wordt ‘reserveringsruimte’ genoemd. Ook uw reserveringsruimte kunt u berekenen op de website van de Belastingdienst.

Wilt u gebruikmaken van de mogelijkheid om nog in 2023 een bedrag op uw lijfrenterekening te storten en fiscaal af te trekken? Zorg er dan voor dat dit bedrag uiterlijk 31 december 2023 op uw lijfrenterekening is bijgeschreven!

Voor meer informatie over Pensioenbeleggen én het aanvragen van een rekening

Kennis maken?

Start nu met Pensioenbeleggen

Hogere rendementen en lagere kosten leiden tot een hoger eindkapitaal en dus een hogere uitkering voor u.

Waarom wachten?

Boek nu uw bestaande lijfrente of stamrecht over naar Index People en profiteer direct.

Vragen over onze beleggingswijze of wilt u in contact komen met een financieel adviseur?
Bel of mail ons!